Resor har alltid varit ett kärt nöje. Att åka dit man bara solar och badar  tilltalar varken Gun eller jag. Det är roligare att få se sig omkring
bland kulturer och landskap.

Fiska har jag gjort så länge
jag kan minnas, sommar som
vinter, höst eller vår. Fiske tycker jag är avkopplande, och att få tankarna på annat en stund.

Släktforskning är mitt andra stora intresse.
 Jag började att forska 1968 när min mor berättad att min mormor som vid 4½ års ålder blev utauktionerad till den i Sorsele som ville ha minst betalt för att ta hand om henne på grund av hennes far dog i en tragik olycka och modern ej kunde ta hand om alla 4 barnen.
Mamma berättad att min mormor tvingades gå ut och vaktade kor i skogen när hon endast var 5 år gammal.
Det närmaste Bibliotek var 7 mil bort som låg i Umeå.
Det blev för långt och dyrbart, så jag köpte in rullfilm som Mormonerna 1954 hade filmat av kyrkböckerna till, som SVAR sedan framställde mikrokort av.

Samt att jag tillverkade en läsapparat av en Skolprojektor och monterade en fläkt ur en kupévärmare för att kyla lampan med.
Jag köpte in rullfilm i stort sett över hela Västerbotten samt Arvidsjaur och Arjeplog och även Domböcker, mantalslängder, rökelängder, samt bouptekningar för Arvidsjaur samt Lycksele.
Det blev visserligen ganska dyrt men å andra sidan kunde jag i lugn o ro forska när frugan arbetade natt och barnen sov.
När jag var klar med min egen släkt 1985, och hade dragit på mig en massa rullfilmer o mikrokort så tyckte jag att det var synd och slänga det, så jag började skriva av samtliga som fanns i dessa kyrkböcker.
Det har 2 st. CD-skivor, samt en fristående databas med diverse församlingar.

 "Det har blivit en hel del microkortsläsning genom åren".


Hobbys

     Resor                 Fiske                     Släktforskning

     I det här hålet fanns det fisk!             

 


 

 

 

 

 

 

 

Start sida